Uticaj ET felni na vozne karakteristike vozila

Ići dole

Uticaj ET felni na vozne karakteristike vozila

Počalji  YUgisa taj Pet Avg 02 2013, 20:20

Vecina ljudi o ET felni zna dve stvari, to je da mali ET izbacuje felnu napolje i da to povecava stabilnost vozila jer ima siri trag tockova i da teoretski utice na trajnost lezaja sto je tesko ustanoviti. Lezaj mozda trpi u odredjenoj meri vece sile ali u svakodnevnom saobracaju postoje mnogi drugi uticaji na trajnost lezaja koji imaju i veci uticaj na dugotrajnost, kao udarne rupe. Ali da se vratim na temu.

Pre svega treba ustanoviti dva pojma, to je osa rotacije tocka (na slici obelezeno sa crvenom linijom) i osa tocka (na slici obelezeno zelenom linijom):
Osa rotacije tocka je ustvari osa koja prolazi kroz centar amortizera (kod McPherson tipa oslanjanja) oko koje rotiraju prednji tockovi pri skretanju.
Osa tocka je osa koja prolazi kroz sredinu tocka gledajuci po sirini.

Odnose te dve ose direkno utice na vozne karakteristike vozila.

Na fabrickim vozilima, taj odnos je kao na slici obelezen sa A, relativno su blizu, ali se ne seku u jednoj tacki ili osa tocka nije sa unutrasnje strane ose rotacije. Razlog sto nije sa unutrasnje strane tocka je sto je fizicki dosta tesko to postici, dok se te dve ose nikad ne seku u jednoj tacki jer se time narusava jako osecaj na volanu iako se tako postize lakoca motanja volana. Te dve ose su relativno malo odvojene jedna od druge iz razloga da se postigne bolji osecaj na volanu tj da bolje prenosi informacije sta se tacno desava pod tockom.

Povecanjem ETa felni, ne postize se samo stabilnost zbog sireg oslanjanja trapa nego se povecava rastojanje izmedju ose rotacije i ose tocka (na slici obelezeno pod B). Do doprinosi boljem osecaju i kontroli volana sto povecava sportski osecaj, ali to ima i svoje negativne posledice. Pre svega volan postaje tezi za motanje jer veca sila deluje na spoljnoj ivici gume u odnosu na unutrasnju ivicu gume pa iako su te sile jednake kada vozilo ide pravo na prednjoj osovini u krivini je uvek opterecen spoljni tocak (npr u levoj krivini je opterecen desni prednji tocak najvise) i njegova spoljna ivica sto ima za posledicu teznju volana da se ispravi u pocetni polozaj. Takodje upravo taj debalans opterecenja po sirini gume ima i negativnu posledicu da je auto "nervozniji" pri prelasku preko neravnina sa jednim tockom gde vece opterecenje na spoljnu ivicu ima tendenciju da okrene tocak. Menjanje ETa felni moze da sa jedne strane poveca osecaj sigurnosti u vozilu jer se bolje prenose informacije o ponasanju tocka ali u drugu stranu po neravnom terenu moze da donese odredjenu dozu nepredvidivog ponasanja.

Ono sto je bitno napomenuti da ovi uticaji su takvi ako se posmatraju dva vozila koja imaju jednake sve parametre sem ET felni. Ako se u ozbir uzmu da modifikovano vozilo sa manjim ET felne je verovatno dodatno modifikovano, ako ima povecan negativan nagib na prednjoj osovini, onda se delimicno negativne posledice koje se javljaju usled veceg ETa smanjuju. Jer negativan nagib smanjuje opterecenje gume na spoljnoj ivici i povecava opterecenje sa unutrasnje strane, tako da pri voznji pravo na Zastavama se smanjuje negativan uticaj po neravninama dok pri skretanju se povecava opet opterecenje spoljne ivice sto daje bolji osecaj i tezinu na volanu koja pomaze pri vracanju tocka u pocetni polozaj.

Pripremio i sastavio: YUgisa

_________________
BMR
avatar
YUgisa
Admin

Broj poruka : 2316
Datum upisa : 01.07.2012
Godina : 29
Lokacija : Subotica
Garaza : Yugo 1.1EFI

http://boyracermotorsport.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu