Testiranje gasne tehnologije i uticaji neadekvatnih ulja koja se koriste za punjenje amortizera.

Ići dole

Testiranje gasne tehnologije i uticaji neadekvatnih ulja koja se koriste za punjenje amortizera.

Počalji  YUgisa taj Sub Mar 08 2014, 21:04

BOYRACER MOTORSPORT Radionica trenutno vrsi testiranja u pokusajima modifikovanja uljnih amortizera u gasne amortizere visokog pritiska. U sklopu tih testiranja vrse se testiranja povodom koriscenja neadekvatnih ulja u amortizerima koja se cesto primenjuju u nestrucnim izmenama sila amortizera zarad postizanja vecih sila i poboljsanja performansi.


Prvo je uradjen test sa amortizerima bez ulja i pritiskom manjim od 1bar:


Nakon toga je testiran uticaj koriscenja NEadekvatnog ulja u amortizeru odnosno u ovom slucaju, korisceno je ulje za menjac Tutela Car Epyx 80W 90:Posle toga je testirana kombinacija amortizera punjenih sa uljem za menjac uz pritisak gasa od 1 i 2 bara. Neka gruba merenja:


1. Svaki dodatan bar pritiska povecava tvrdocu amortizera za ~5%.


2. Iako nije testirano pa ne mogu da tvrdim da je 100% tacno ali po nekim podatcima koje ja imam, ova marka amortizera koja je koriscena u testu bi fabricki trebala da ima sile kao fabricki amortizeri Pristina sto znaci da sa 80W 90 uljem za menjac, sila je porasla za dodatnih 90.5% na sabijanje i 116.5% na izvlacenje. Razlika u prirastu izmedju sila na sabijanje i izvlacenje je nastala verovatno iz razloga sto amortizer fabricki ima vecu silu na izvlacenje u odnosu na pritisak, samim tim je protocnost kroz njega manja pa gusce ulje ispoljaava drasticnije nuspojave. Neko ce sad reci pa to nije tako strasno, Bilstein amortizeri iz BMR ponude imaju za 200% vecu silu na sabijanje i 70% vecu na izvlacenje u odnosu na fabricke, ali stvari nisu tako jednostavne. Ovi amortizeri napunjeni sa menjackim uljem imaju jednu veliku anomaliju u svom funkcionisanju a to je da vec pri manjim oscilacijama deluju sa 90% svojih mogucnosti dok Bilstein pri manjim oscilacijama deluje sa 36% svojih mogucnosti, na zalost tacnu informaciju za fabricke amortizere nemam ali bi trebala da se krece oko 20-25%.

Posto su konkretne izmerene sile poslovna tajna, dacu jedan primer sa izmisljenim brojkama radi lakseg objasnjenja.

Recimo da fabricki amortizer ima 100N silu na sabijanje. Ovaj sa uljem iz menjaca onda ima 190.5N. Bilstein ima 300N.

Pri malim oscilacijama kada se prelaze manje neravnine, fabricki amortizer funkcionise sa nekih 20-25N, ovaj sa uljem od menjaca radi sa ~171N dok Bilstein radi sa 108N. Fabricki amortizeri rade u rasponu od 20 do 100N, amortizeri punjeni uljem za menjac rade u rasponu samo od prakticno 170 do 190N dok Bilstein rade u rasponu od 108 do 300N.

Verujem da mnoge interesuje sta ovo konkretno znaci u praksi kad se uporede amortizeri punjeni uljem za menjac u odnosu na Bilstein amortizere?

Zakljucak je takav da amortizeri punjeni uljem za menjac imaju losije performanse zbog manje maksimalne sile amortizera, a sa druge strane doprinose mnogo losijoj udobnosti i amortizaciji vozila koje izaziva veliki stres na karoseriju i ostale sklopove usled velike pocetne sile.

Sa ovim testiranjem su i potvrdjene moje dosadasnje sumnje i tvrdnje da "tvrdo punjeni" amortizeri ne funkcionisu ispravno i ne omogucavaju adekvatne performanse. O teoriji zasto neadekvatno ulje u amortizeru daje neadekvatne osobine mozete naci na ovom linku:
http://boyracermotorsport.serbianforum.info/t153-zasto-punjenje-amortizera-guscim-uljem-nije-dobro-resenje


3. Takodje bih povukao jos jednu paralelu u pravcu kombinacije opruga i amortizera, mnogi koriste fabricke opruge (uz skracivanje tj sabijanje) uz amortizere koji su punjeni guscim uljima i kao sto sto se vidi u ovakvim slucajevima gde se sila amortizera na izvlacenje drasticno povecava desava se efekat da vozilo "potone" u neravnini... Tj sa tako drasticnim povecanjem sile, opruga nema dovoljan otpor da sabijeni tocak vrati u pocetnu poziciju odnosno da amortizer izvuce u pocetnu poziciju pa umesto da tocak osciluje prateci neravnine desava se da karoserija osciluje prateci neravnine.

_________________
BMR
avatar
YUgisa
Admin

Broj poruka : 2352
Datum upisa : 01.07.2012
Godina : 29
Lokacija : Subotica
Garaza : Yugo 1.1EFI

http://boyracermotorsport.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: Testiranje gasne tehnologije i uticaji neadekvatnih ulja koja se koriste za punjenje amortizera.

Počalji  YUgisa taj Čet Mar 13 2014, 21:09

4. Test punjenja amortizera sa motornim uljem. Korisceno je ulje Mobil Super 2000 10w40.Rezultat na prvi pogled izgleda obecavajuc ali detaljnom analizom ipak nije tako spektakularan. U odnosu na fabricki amortizer, maksimalna sila na sabijanje se nije povecala u odnosu na fabricke. Sa druge strane, slabija protocnost ventila koja utice na silu izvlacenja se iskazala kroz povecanje sile u odnosu na fabricke amortizere za 67%. Ipak, nesto gusce ulje od fabrickog se opet pokazalo neadekvatnim i u fazama kada je mala protocnost kroz venile se drasticno povecala sila. Tako da amortizer pri sabijanju deluje vec sa 75% od maksimalne sile dok na izvlacenje deluje sa 43%.

Ili radi boljeg objasnjenja, da stavim u kontekstu gore pomenutog primera:

Ako fabricki amortizeri ima silu na sabijanje od 100N, ovaj amortizer ima iste takve osobine ali pocetna sila je 75N, prakticno 3 puta veca od fabrickih amortizera. Povecanje sile na izvlacenje opet nema efekta ako se koriste fabricke opruge jer sila na izvlacenje sluzi samo da umiri osilacije opruge za razliku od sile na sabijanje koja sluzi za odredjivanje performansi vozila, naravno grubo govoreci, veci sila na izvlacenje bi imala efekta za tvrdje opruge ali mala sila na sabijanje u tom slucaju bi dala lose performanse.

I za kraju, zakljucak je da bi ovakvi amortizeri imali prakticno jednake osobine kao fabricki amortizeri po pitanju maksimalnih performansi ali zbog vecih pocetnih sila i na sabijanje i na izvlacenje dobila bi se neudobnija voznja i smanjenje mogucnosti amortizacije po neravnom kolovozu sto bi u odredjenoj meri umanjilo performanse.


_________________
BMR
avatar
YUgisa
Admin

Broj poruka : 2352
Datum upisa : 01.07.2012
Godina : 29
Lokacija : Subotica
Garaza : Yugo 1.1EFI

http://boyracermotorsport.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: Testiranje gasne tehnologije i uticaji neadekvatnih ulja koja se koriste za punjenje amortizera.

Počalji  YUgisa taj Sub Mar 29 2014, 16:13

5. Test amortizera punjenog uljem za menjac Tutela Car Epyx 80W 90 sa pritiskom od 6.5 bara.

Rezultati:
1. Povecanje pritiska u amortizeru ipak nije linearno kao u prvom testu... Sa porastom pritiska raste eksponencijalno tvrdoca.
2. Amortizer punjen pri atmosferskom pritisku ima 90.5% vecu maksimalnu silu na sabijanje i 116.6% vecu maksimalnu silu na izvlacenje od fabrickog amortizera. Amortizer sa pritiskom od 6.5 bara ima za 257% vecu maksimalnu silu na savijanje i za 133% vecu maksimalnu silu na izvlacenje u odnosu na fabricki amortizer. Odnosno, razlika izmedju amortizera punjenim uljem za menjac sa i bez pritiska je 187.5% na sabijanje i 7.7% na izvlacenje.
3. Ono sto je interesantno da su pocetne sile jednake tako da se zadrzavaju jednake karakteristike pri manjim neravninama i u sprecavanju rezonancije karoserije. Naravno da uzmemo u obzir da punjenje amortizera sa uljem iz menjaca daje lose karateristike iz prethodnih tekstova, ali da je adekvatno ulje zadrzale bi se jednake karateristike u pocetnim fazama.
4. Da postavim sile amortizera u kontekstu kroz vec pomenuta primere, ako bi fabricki amortizer imao silu na sabijanje od 100N, ovaj gasni amortizer bi imao silu od 357N. Dok Bilstein ima 300N.

Amortizer ima toliko veliku silu na sabijanje da ja jedva uspevam da ga sabijem do kraja, za potrebe snimka nisam uspeo da ga sabijem posto mi je jedna ruka bila zauzeta sa telefonom Very Happy
_________________
BMR
avatar
YUgisa
Admin

Broj poruka : 2352
Datum upisa : 01.07.2012
Godina : 29
Lokacija : Subotica
Garaza : Yugo 1.1EFI

http://boyracermotorsport.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: Testiranje gasne tehnologije i uticaji neadekvatnih ulja koja se koriste za punjenje amortizera.

Počalji  YUgisa taj Čet Apr 03 2014, 16:00

5/a. Mala ispravka testa pod brojem 5, ko radi taj i gresi a ko prizna, pola mu se prasta Wink Kada je vas rukopis kao da imate svoj font, onda se desava nekad da pogresno procitate to sto ste zapisali pa stavka 3 testa 5 nije tacna, pocetne sile amortizera sa i bez visokog pritiska gasa NISU jednake. Povecanjem pritiska gasa i pocetna sila raste.

Da predstavim sile u kontekstu, bez gasa je pocetna sila prakticno 170Nm a isti taj amortizer punjen gasom ima 265Nm.

Ova greska je ipak potvrdila jednu drugu sumnju koja dobro pokazuje prednost gasnog amortizera visokog pritiska u odnosu na uljni amortizer ili amortizer sa niskim gasnim punjenjem. Iako ta sumnja jos nije 100% potvrdjena i to tek predstoji nakon testiranja amortizera punjenog motornim uljem (dok ne dodjemo u mogucnost da testiramo adekvatno hidraulicno ulje za amortizere).

Ta sumnja odnosno prednost se ogleda u tome da amortizeri sa visokim gasnim pritiskom daju mnogo bolje performanse pri upijanju odnosno amortizovanju neravnina sto poboljsava stabilnost na neravnom kolovozu, a uz to se naravno i povecava udobnost samog vozila. Razlog za to je sto kod amortizera sa visokim pritiskom gasa deo sile nastaje od kretanja ulja kroz ventile dok deo sile nastaje kroz sabijanje gasa. Oscilacije amortizera pri neravninama su vrlo brze i nasilne i vrlo je ogranicena protocnost kroz ventile dok sabijanje gasa u tim uslovima ne pravi takav problem jer se gas nigde ne krece, on je konstatno postavljen u odredjenom delu amortizera i samo od osilacija amortizera biva vise ili manje sabijen. Samim tim nema nikakvih otpora i drugih uticaja koji bi uticali na ogranicavanje funkcionisanja.

Da stavim u kontekst, vec pomenutih primera iznad, Bilstein amortizer koji ima maksimalnu silu od 300N i neki obican uljni amortizer sa maksimalnom silom od 300N ne bi imali jednake performanse. Iako bi se stabilnost zadrzala na slicnom nivou, Bilstein amortizer bi bio mnogo udobniji na neravnom kolovozu i usled bolje amortizacije imao bi bolje performanse u takvim uslovima.

Ono sto treba da se potvrdi jos je koliko je tacan uticaj gasa na povecanje udobnosti. Neka vrlo gruba merenja i neke pretpostavke uz neka merenja koja nisu obavljena merenjima nego subjektivnim osecajm navode me na podatak da 5bara pritiska daje otprilike duplo vecu silu amortizera na sabijanje uz zadrzavanje udobnosti kao amortizer bez visokog pritiska.

Tj merenja koja su obavljena subjektivnim osecajem i to ne samo mene nego jos dve osobe su da je automobil opremljen Bilstein amortizerom prilicno jedanak cak i mozda malo udobniji od istog tog atuomobila opremljenog uljnim LIP amortizerima. Da stavim to opet u kontest, LIP amortizer ima maksimalnu silu od 124N, dok Bilstein koji po njihovim podacima ima oko 5 bara pritiska (sto bi dupliralo silu) se ponasa po udobnosti kao amortizer od 150N iako ima 300N. Ovo su bili sve primeri za sile pri sabijanju, sile na izvlacenje daju nesto drugacije osobine. LIP ima maksimalnu silu od 137N (ukoliko kazemo da je fabricki AP ima 100N) dok Bilstein iako ima 170N ali se ponasa kao da je amortizer sa 160N. Posto su Sachs amortizeri jedni od popularnijih kod Zastave, da spomenem da njihova sila na sabijanje iznosi 128.5N, a na izvlacenje 90N. Normalno sad ovo su samo maksimalne sile, postoje jos neke varijacije od toga kako su profilisani ventili u ostalim fazama.

Ali ponavljam jos jednom da to nisu konacni rezultati, dosadasnja saznanja namecu takav zakljucak ali trebaju jos da se potvrde kroz dalja testiranja. Takodje da ponovim jos jednom da kada iznosim podatak sila u Njutnima da to nije prava velicina sile, nego samo dajem u konekstu radi lakseg objasnjenja u teoretskom prikazu fabrickog amortizera koji poseduje sile od 100N na sabijanje i izvlacenje iako u praksi te dve sile nisu jednake.


_________________
BMR
avatar
YUgisa
Admin

Broj poruka : 2352
Datum upisa : 01.07.2012
Godina : 29
Lokacija : Subotica
Garaza : Yugo 1.1EFI

http://boyracermotorsport.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: Testiranje gasne tehnologije i uticaji neadekvatnih ulja koja se koriste za punjenje amortizera.

Počalji  YUgisa taj Pet Apr 18 2014, 18:23

6. Na zalost ovaj test nije dao zeljene rezultate, posto je za test koriscen jedan amortizer sa fabrickom greskom u vidu loseg vara pa je curilo ulje iz njega, sto je zatvoreno varenjem ali je dovelo do nekog cudnog ponasanja ventila, ventil zaduzen za sile pri sabijanju je izgleda zapekao pa je sila porasla u startu za 43% iako je u prethodnom testu sa motornim uljem zadrzana na nivou fabricke sile, dok je sila na izvlacenje koja je bila 67% veca od fabricke prilicno oslabila usled verovatne deformacije diska u ventilu koji je zaduzen za poslednju fazu i sila je 30% manja u odnosu na fabricku. Korisceno je Mobil Super 2000 10w40 motorno ulje.

Ali test nije bio uzaludan, pa se ipak neki rezultati mogu izvuci. Sa porastom pritiska raste eksponencijalno sila na sabijanje do neke granice, odnosno do oko 5 bara pritiska raste eksponencijalno sila, nakon toga prirast sile opada sa porastom pritiska. Sto je rezultat koji se usustini i slaze sa podatcima koje daju proizvodjaci u kojima se cesto navodi da su amortizeri pod pritiskom do 5 bara, jer preko toga dobitak nije toliko izrazen pa verovatno radi vece trajnosti ne forsiraju vece pritiske. I jedan zanimljiv podatak, povecanje pritiska na samo 2 bara daje povecanje sile na sabijanje od 50%. Sila na izvlacnje raste skoro linearno.

Toliko za sada o testiranju gasne tehnologije Wink_________________
BMR
avatar
YUgisa
Admin

Broj poruka : 2352
Datum upisa : 01.07.2012
Godina : 29
Lokacija : Subotica
Garaza : Yugo 1.1EFI

http://boyracermotorsport.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: Testiranje gasne tehnologije i uticaji neadekvatnih ulja koja se koriste za punjenje amortizera.

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu