UniBall ramena prednjeg oslanjanja i spone

Ići dole

UniBall ramena prednjeg oslanjanja i spone

Počalji  YUgisa taj Sre Avg 05 2015, 14:51
Posle uvodjenja seta aluminijumskih nosaca i Pa6 caura za balans stanglu i ramena sa aksijalnim granicnicima Racing+ u ponudu Boyracer Motorsport Radonice, nametnula se ideja daljeg unapredjenja prednjeg oslanjanja Zastavinih vozila Yugo, Z101, Z128, Florida.

Ugradnjom tog seta, svakako se kao najveca slaba tacka u oslanjanju prikazuje spoj ramena i karoserije koji ostaje kao standardna gumena caura. Boyracer Motorsport Radonica je odlucila da pokusa unaprediti tu slabu tacku ugradnjom, popularno zvanim uniball-om odnosno zglobnim lezajem. Za ovu prepravku bi se koristila nova FAD ramena, a takodje bi postojala i opcija modifikacije vasih postojecih ramena. Uz poboljsane performanse usled zamene caure sa lezajem, prednost bi bila i mogucnost podesavanja duzine ramena u odredjenoj meri. Iako je to podesavanje relativno ograniceno zbog problema ispadanja poluosovina iz menjaca, postoji verovatnoca da se uradi i varijanta sa nekim korektivnim svojstvima koja bi omogucila i neki veci raspon podesavanja duzine ramena bez problema sa poluosovinama sto bi omogucilo odredjenu meru podesavanja nagiba na oslanjanju, odredjene prednosti u geometriji trapa kao i izbegavanje koriscenja distancera sto bi dalo za posledicu manju neovesnu masu kao i zadrzavanje performansi kocnica na jednakom nivou u odnosu na to kad se koriste distanceri. Trenutno ideja nije do kraja razradjena i u fazi je prikupljanja informacija i testiranja mogucnosti, neka ocekivana cena za 2 ramena sa lezajem koji pruzaju malu dozu podesavanja je oko 8500din, plus minus 500din. U varijanti sa prepravkom vaseh postojecih ramena, cena bi bila oko 5000din, plus minus 500din. Varijanta sa vecim rasponom podesavanja je trenutno u fazi ispitivanja mogucnosti i naknadno ce biti ustanovljena cena ukoliko je takva varijanta moguca za izvedbu.
Dalja mogucnost unapredjenja performansi se ogleda u unapredjivanju geometrije trapa, iako je ovo samo ideja za koju Boyracer Motorsport Radonica nema skoro nikakvih podataka trenutno, ova ideja ce biti uveliko testirana kako bi se videle kolike su mogucnosti unapredjenja i ako su opravdana, pristupice se izradi zamenskih spona koja bi omogucavale drugacije pozicioniranje spona u trapu sto bi dalo poboljsanu geometriju trapa. Shodno tome da literatura o ovom problemu je vrlo stura na nasem jeziku, ispravljanje ovog vida geometrije se u stranoj literaturi moze naci pod pojomom: bump steer. Taj pojam opisuje poremecaj usmerenosti tocka u odnosu na razlicitu visinu vozila (usled spustanja tj sabijanja oslanjanja pri situacijama kao sto su kocenje, agresivna voznja kroz krivine ili pri podizanju pri naglom ubrzanju) koje takodje se drasticno pogorsava pri spustanju vozila. Nesto sto moze da se vidi na sledecem snimku:


Neka ocekivana cena bi iznosila oko 3500din, plus minus 500din.


Treba napomenuti da ugradnja ovih delova nije puno komplikovanije od proste zamene tih delova ali i da prednosti ovih proizvoda bi se ogledala najvise u nekoj agresivnoj voznji kao i prednosti u voznji na stazi, prednosti ovakih proizvoda po pitanju performansi ne bi se iskazala u potpunosti na vozilima koja su slicna fabrickim.

Boyracer Motorsport Radonica ove proizvode pre svega preporucuje vozacima koji su svoja vozila maksimalno modifikovala i kojima su performanse vodeci aspekt u modifikovanju.


U skladu sa razradom ovih ideja, dobicete i nove informacije.


_________________
BMR
avatar
YUgisa
Admin

Broj poruka : 2352
Datum upisa : 01.07.2012
Godina : 29
Lokacija : Subotica
Garaza : Yugo 1.1EFI

http://boyracermotorsport.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Re: UniBall ramena prednjeg oslanjanja i spone

Počalji  YUgisa taj Čet Avg 27 2015, 14:07


Izrada ramena i spona je gotova. Gotove proizvode mozete naci na linkovima:

http://boyracermotorsport.serbianforum.info/t248-boyracer-motorsport-uniball-ramena-prednjeg-oslanjanja-racing
http://boyracermotorsport.serbianforum.info/t249-boyracer-motorsport-uniball-spone-racing#1516


Ramena kao sto su najavljena, mogu se naci po ceni od 8750din i pruzaju povecanje traga tockova prednje osovine od 10 do 40mm na vozilima Yugo, Z101, Z128 i Poly odnosno od 0 do 30mm na vozilima Florida i Ritmo. U slucaju prosirivanja traga tockova za vise od 20mm, potrebno je ugraditi distancere poluosovine koji se ugradjuju izmedju homokinetickog zgloba i lezaja tocka, dok se fabricka podloska koja se nalazi izmedju matice poluosovine i glavcine tom prilikom uklanja. Prosirivanje traga tockova sem sto povecava stabilnost bez potrebe za distancerima, ujedno poboljsava i geometriju trapa odnosno dinamicki nagib tocka. Maksimalno prosirivanja traga tockova omogucava vozilu spustenom 60mm da postigne geometriju dinamickog nagiba tocka na nivou standardnog vozila. Mana dodatnog prosirivanja traga tockova je povecanje statickog nagiba tocka tj povecanje nagativnog nagiba tocka pa je po potrebi potrebna korekcija tog nagiba slicovanjem rupe na amortizeru ili ugradnja ekscentricnih srafova za podesavanje nagiba.

Spone omogucavaju korekciju geometrije trapa u smislu ocuvanja usmerenosti tockova prednje osovine. Ta geometrija je drasticno pogorsana kod spustenih vozila i moze da se koriguje uspesno na nivo fabricke geometrije i kod vozila spustenih cak 100mm. U cilju podesavanja te geometrije trapa, bilo je presudno nasi odgovarajuce rastojanje izmedju centra zgloba lezaja na sponi i rukavca tocka. U skladu sa time, u zavisnosti od spustenosti vozila zavisi i to rastojanje koje se koriguje odgovarajucim podloskama. U slucaju da je vozilo spusteno 30mm, izmedju spone i rukavca potrebno je postaviti 3 podloske, ako je vozilo spusteno 50mm, potrebno je postaviti 2 podloske, kod vozila spustenih 70mm, postavlja se 1 podloska i kod vozila spustenih 95mm spona se postavlja direktno do rukavca. U slucaju da je vase vozilo spusteno u nekoj medjuzoni datih specifikacija, koristiti prvu nizu. Na zalost, cena je prevazisla pocetna planiranja i iznosi 5250din. Treba uzeti u obzir da u slucaju reparacije ovih spona, cena iznosi 50% pocetne cene a ta cena je u skladu sa nekim standardnim sponama.

Bitno je napomenuti da oba proizvoda zahtevaju malo vise odrzavanja u odnosu na fabricke, to se svakako ogleda u periodicnom podmazivanju lezajeva kako bi se odrzala njihova trajnost.


Svakako da ce najveca dilema biti da li ove proizvode vredi ugraditi na fabricko vozilo ili ugraditi kao pratece modifikacije nakon drugih prepravki na vozilu. Svakako da se prednosti ovih proizvoda nece iskazati na fabrickom vozilu, jer fabricko vozilo ne zahteva neko drasticno poboljsanje geometrije trapa, a takodje postoje neke druge stavke koje se namecu kao bolje poceto ulaganje tj poboljsanje performansi vozila. Pun potencijal ovih modifikacija ce se najbolje iskazati kod vozila koja su modifikovana u vecoj meri, pogotovo kod drasticnije spustenih vozila. Svakako da se namecu kao izbor tj zamenski deo u slucaju stradanja fabrickih elemenata sto ce opravdati jedan deo ulaganja. Takodje ukoliko imate potrebu za ugradnjom distancera (koji povlace ulaganja i u odgovarajuce srafove odnosno brezone), ramena mogu biti odlicna zamena za njih, jer ce dati bolje performanse uz isti vizuelni efekat.


_________________
BMR
avatar
YUgisa
Admin

Broj poruka : 2352
Datum upisa : 01.07.2012
Godina : 29
Lokacija : Subotica
Garaza : Yugo 1.1EFI

http://boyracermotorsport.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu