Ugradnja ojacanja karoserije: RearFix

Ići dole

Ugradnja ojacanja karoserije: RearFix

Počalji  YUgisa taj Ned Okt 18 2015, 17:24

Ojacanje karoserije, RearFix odnosno popularno zvanu "kosku" za zadnje koseve mozete pronaci u nasoj ponudi na linku:
http://boyracermotorsport.serbianforum.info/t256-boyracer-motorsport-ojacanje-karoserije-rearfix#1558

Pre pocetka upustva za ugradnju, napomena da slike ne prikazuju 100% tacno nacin ugradnje jer se zavrsen proizvod malo razlikuje u odnosu na prototip koji je koriscen za testiranje i prikaz nacina ugradnje. Takodje se preporucuje koriscenje zaptivne mase pri ugradnji kako bi se izbegla korozija karoserije.


1. Prvi stepen pri ugradnji je uklanjanje police gepeka, bocnih nosaca police gepeka, rezervoara za tecnost, bocnih tepiha u gepeku, tockova i podblatobrana tj koruba u kosevima ukoliko ih vozilo poseduje. Radi lakse ugradnje, moguce je demontirati i bocne tapacirunge kod zadnjeg sedista, mada nije neophodno, dovoljno je samo demontirati stopice/kopce tapacirunga koje se nalaze najblize gepeku radi lakse demontaze bocnih tepiha i ugradnje pojacanja koseva.

2. Nakon toga, sledi utvrdjivanje pozicije ugradnje pojacanja na kosu.Donje pojacanje kosa se postavlja centralno u kosu, osovinski udaljeno 80mm od otvora u karoseriji. Preporuka je da se prvo probuse manje rupe i proveri odstojanje izmedju rupa na dva kosa koje treba da iznosi 1175mm. Ukoliko postoji odstupanje, proveriti da li je doslo do poremecaja u dimenziji karoserije koje treba da iznosi 968mm izmedju cenatara otvora na kosu gde prolazi amortizer. Korigovati to rastojanje na potrebnu meru ukoliko je potrebno i nakon toga proveriti da li je odgovarajuce rastojanje rupa za kosku, po potrebi korigovati rupe i razbusiti ih na 10mm.

3. Nakon utvrdjivanja pozicije dodnjeg pojacanja na kosu, postaviti kosnike radi utvrdjivanja pozicije busenja rupa na polusasiji gde ce se pricvrstiti drugi kraj kosnika.


Izmedju kosnika i polusasije, postaviti ravno pojacanje polusasije, pozicionirati kosnik i obeleziti rupu na polusasiji koju ce trebati probusiti u precniku od 10mm kroz kompletnu polusasiju. Voditi racuna o horizontalnosti busenja ovih rupa kroz karoseriju jer lako moze da se desi da dodje do loseg pozicioniranja rupa sa druge strane polusasije. Usled eventualno nekih manjih tolerancija u izradi kosnika, preporucuje se odredjivanje pozicije za svaki kosnik pojedinacno.

4. Ugradnja polusasije se postavljaju tako da ravno pojacanje dolazi unutar kosa dok kriv pojacanje se postavlja sa unutrasnje strane polusasije.5. Nakon busenja svih rupa, mozemo pristupiti trajnoj ugradnji gornjeg i donjeg pojacanja kosa, pojacanja polusasije i kosnika.
Na pojacanja naneti silikon ili drugo zaptivno sredstvo pre postavljanja na karoseriju. Na svaki sraf postaviti siroku podloske kod glave i matice i stegnuti samokocecom maticom sem sarafa na kosu na koji se ugradjuje koska. Umesto samokocece matice, postaviti elasticnu podlosku i namonitrati obicnu maticu.

6. Modifikovanje bocnih tepiha.Postavite tepih nazad na mesto i obelezite poziciju za busenje rupe u tepihu kako bi prosao sraf na koji se montira koska. Potrebno je izbusiti rupu oko 20mm kako bi se navukla preko matice.

7. Nakon postavke bocnih tepiha nazad na mesto, sledi uradnja koske.Postaviti elasticne podloske na matice, siroke podloske, postaviti kosku i nakon toga postaviti siroke podloske i stegnuti sa samokocecim maticama. Slika ne prikazuje doslovnu takvu izvedbu.

8. Tu je kraj ugradnje, mozete namontirati nazad sve delove.Vreme ugradnje: 6h

Tezina ugradnje: 10/10

_________________
BMR
avatar
YUgisa
Admin

Broj poruka : 2316
Datum upisa : 01.07.2012
Godina : 29
Lokacija : Subotica
Garaza : Yugo 1.1EFI

http://boyracermotorsport.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu